“De vraag is niet of maar wanneer u gehackt wordt…”

Bijna alle zorginstellingen verwachten hack, maar slechts de helft is erop voorbereid.

Bescherming van de ICT-omgeving en gegevens tegen een hack of ander probleem is belangrijk. Dat weet iedereen maar uit nieuw onderzoek blijkt dat daar niet altijd voldoende aandacht voor is. 92 procent van de zorginstellingen zegt dat het niet de vraag is of de organisatie gehackt wordt, maar wanneer. Toch heeft maar de helft een plan om te zorgen voor continuïteit van de kritische applicaties. Dat blijkt uit onderzoek van SoftwareOne onder 30 grote zorginstellingen in Nederland.

In de zorg is de overstap naar Cloud-omgevingen de afgelopen jaren toegenomen, de belangrijkste strategische overwegingen om te kiezen voor de Cloud zijn de behoefte aan beheersbaarheid, verbeterde securitymogelijkheden en de wens om te innoveren. Ruim één derde zegt dat het voor hen niet duidelijk is waar de opgeslagen data zich precies bevinden. Security wordt door zorginstellingen serieus genomen, zegt het onderzoek. ‘Cybersecurity is een topprioriteit binnen onze organisatie’ zegt 73% van de ondervraagden. Deze groep vindt ook dat ‘het kennisniveau over cybersecurity van hun medewerkers in de IT-afdeling van hoge kwaliteit is’.


Dat geldt niet voor alle medewerkers in de zorg, 85% meent dat niet-IT-medewerkers weinig kennis van security in huis heeft. 92% zegt dan ook realistisch ‘dat het niet de vraag is óf we ooit gehackt worden, maar wanneer’. Dat een hack tot flinke problemen kan leiden blijkt uit het feit dat weliswaar alle zorginstellingen in het bezit zijn van een data back-up system, maar slechts de helft aangeeft een disaster recovery plan te hebben en dit plan op gezette tijden te testen.

Westers kan u met een aantal Security as a Service diensten uw netwerk snel een eenvoudig veiliger maken. Ook helpen wij u met concrete risico analyses en bewustwording bij uw medewerkers.


Blijf hackers voor en neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.